Światowy Tydzień Mózgu – święto mające na celu popularyzację wiedzy o mózgu i jego działaniu. Obchodzone 12-16 marca od 1996 pierwszy raz w Stanach Zjednoczonych, a w Polsce od 1999 roku. Oto co w tym roku zaproponowaliśmy naszym uczniom:
– Dzień Relaksacji
– Dzień Olimpiady (Ogólnopolska Olimpiada Antysmogowa)
– Dzień Gimnastyki – ćwiczeń dla Mózgu
– dzień tworzenia modelu mózgu
– Dzień Higieny dla Mózgu.
Na drzwiach sali 22 zawieszone zostały- ciekawostki o mózgu, budowa mózgu oraz informacja o higienie mózgu.
Mózg jest organem, który steruje naszym organizmem. Styl życia, jaki prowadzisz, ma wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie.
Warto zadbać o:
1. Stymulację intelektualną – krzyżówki, sudoku, gry logiczne czy naukę języków obcych.
2. Aktywność fizyczną – w bardziej dotlenionym mózgu powstają nowe połączenia między neuronami, zwiększając naszą zdolność koncentracji.
3. Dietę – dzięki odpowiednio dobranej możesz w prosty sposób polepszyć pamięć i pobudzić mózg do wytężonej pracy.
Jak odżywiać mózg?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Aby wzmocnić kondycję mózgu, należy jeść:
– Duże ilości warzyw bogatych w witaminę C i A m.in.: jarmużu, brokułów, różnych odmian sałat, szpinaku i kalarepy – najlepszy efekt daje jedzenie ich 6 razy w tygodniu. Migdały i orzechy – źródło zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy – spożywaj je przynajmniej 5 razy w tygodniu.
– Jagody i truskawki – zalecane przynajmniej 2 razy w tygodniu.
– Fasolę,
– Pieczywo pełnoziarniste,
– Ryby i drób.
Niekorzystnie działa dieta uboga w witaminy i składniki mineralne oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a obfitująca w cukier i tłuszcze trans.
Dziękujemy za udział
Zespół biologów